söndag 1 juni 2008

Rabarber i mitt hjärta

Det är dags för ytterligare en sötsak att trilla ut ur mitt kök. Idag samlades en hoper damer för att oblygt diskutera en kommande möhippa. Jag levde upp till mitt "bakette" rykte genom att slänga ihop en liten kaka. Förra veckan fick jag en bunt rabarber av min älskade jobbarkompis. Jag orkade inte göra något med dom då, utan slantade upp dom och la i frysen för kommande dagar.
Idag blev det en räddare i nöden, när den utlovade äppelkakan behövde ett substitut.

Pias rabarberkaka
  • 2 ägg
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • lite salt
  • 300 g halvtinad rabarber i slantar
  • 2 msk socker
  • kanel i massor
  • 40 g margarin, tunt hyvlad över kakan
  • ev pärlsocker och hyvlad mandel

Vispa ihop ägg och socker, tillsätt vanilj och salt och rör sen med en slickepott ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form. (Perfekt för en engångsaluminiumform).
Skaka rabarben med socker och kanel och strö ut över smeten. Hyvla över margarin med en osthyvel. Dekorera med lite pärlsocker och mandel om du har det.
Grädda ca 25-30 minuter, mitten av ugnen i 25-30 minuter. Yammi.
Kakan blir lätt ca 8 bitar, kanske ännu mer. 28 points i hela kakan och ca 3.5 per bit.

1 kommentar:

Salmiak sa...

Tydligen skall det gå att göra det helt fettfritt.. får väl försöka i framtiden ;)