Fantastiska Tatiana kom med sin härliga make och fastnade för min äppeltoscapaj. Jag lovade henne redan för länge sen att lägga upp receptet, men jag är ju så förträffligt bra på att uppdatera min blogg.. *host* så jag gör det nu, efter att hon puffat lite från kommentars fältet i hennes artikel på Taffel . Här raring, här får du receptet.
Pias Äppeltosca kaka
Pajdeg:
- 150 gram smör
- 4 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 äggula
- 1 msk vatten
Fyllning:
- 4 st äpplen. Skala, halvera och skiva.
- 200 g mandelmassa
- 1 ägg
- kanel (mycket)
- 2 msk socker
Tosca:
- 2 dl socker
- 2 dl flisad mandel (stor påse)
- handfull valnötter eller andra nötter, lätt krossade i handen.
- 100 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk grädde
Gör så här: Börja med pajdegen. Låt vila kallt.
Ordna äpplen under tiden. Jag föredrar Royal Gala eller Jona Gold äpplen, inte allt för stora.
Hacka ner mandelmassa i en bunke och tillsätt kanel, socker och ägg och rör allting mjukt.
Kavla ut pajdegen (brukar bli en del övers, men strunta i det) och klä en pajform med den. Grädda degen i 225 grader, mitt i ugnen i ca 15 minuter (folie runt kanterna behövs så den inte blir för mörk i andra omgången). Låt svalna lite. Glöm inte ta bort folien.. den är inte god. ;-)
Bred ut mandelmassegeggan och tryck ner de skivade äppelhalvorna och tryck isär skivorna. Det blir snyggt. (Men jag tänker inte skratta om du bara anarkistiskt kastar ner skivor och låter de ligga där de landar!) Pudra mer kanel ovanpå.
Lägg alla toscaingredienser i en kastrull och låt koka upp och sedan sjuda en kort stund. Någon minut högst. Fördela toscan ovanpå äpplena.
Grädda nu på 175 grader i ca 20-25 minuter (min ugn behöver 25 min).
Serveras med vispad grädde med socker och vanilj, eller med glass.
1 kommentar:
Tack gullet!
Skicka en kommentar