lördag 22 september 2012

Äppelkaka med glasyr

Jag älskar hösten. Det må regna och blåsa och bli mörkare fort men med hösten kommer marknaderna och äppelskördarna och allt det där som gör att det blir enklare att mysa inomhus.. legalt liksom.

Det är helg idag, och naturligtvis betyder det fikadags med familjen..
Syrran gav mig fria händer så jag tog och rensade fruktfaten på äpplen. Just dessa äpplen hittade jag på cykelturen hem från jobbet. Älskar människor med äppelträd och korgar vid grinden med "Varsågoda!". Vill bara gå in och ge en kram liksom. Omtänksamma människor.

Pias äppelkaka med creamcheeze frosting


  • 3 ägg
  • 3dl socker (går att blanda.. idag blev det 2 dl strösocker och 1 dl rörsocker)
  • 3 dl vetemjö
  • 2 tsk vaniljsocker (svär på att du inte använder vanillin)
  • 2 tsk bakpulver
  • 3½ tsk kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • < ½ tsk malen ingefära (jag orkar inte byta mått när jag håller på..)
  • salt.. (önskar att jag måttade.. ett kryddmått kanske?)
  • 0,75 dl rapsolja
  • 0,75 dl smör (flytande form)
  • rivna äpplen (7 stycken små äpplen.. 4 stora misstänker jag)

1 form, smord och bröad med hackad mandel och ströbröd.

Frosting:

  • 60 gram mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk citronenrasp/eller lite lemoncurd/citronskvätt..
  • 100 gram philadephiaost
  • 1½ tsk vaniljsocker (igen.. undvik vanillin)

Hur gör man:
Sätt på ugnen 175 grader.
Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda torrvarorna noga och vänd ner i smeten ordentligt (byt till slickepott). Tillsätt olja, smör och äpple. Blanda till härlig smet. Häll smeten i en smord och bröad form, rund eller fyrkantig (24cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan är klar (torr sticka).
Låt kakan svalna och rör ihop frostingen riktigt simpelt med en elvisp. Bred ut över kakan. Dekorera lite slarvigt och strössla lite kokosflingor eller lite hackade nötter över.

lördag 8 september 2012

LCHF kesopannkakor

Även fast jag fortfarande bakar och lagar mat till kolhydratsälskare så har jag själv sagt att jag ska hålla mig ifrån mjöl och kolhydrater så ofta jag kan. Jag lusläser lchf bloggar och kokböcker och lånar alla faktaböcker jag kan komma över. Men än så länge är det bloggarna som står för de allra bästa recepten.
Från bloggen 56kilo.se har jag kommit över detta underbara recept på kesoplättar som jag lagar på helgerna. Funkar även som lunchlåda dagen efter.

Kesoplättar (ca 8 stycken / 2 stora portioner)


  • 2 ägg
  • 1 burk keso (250 gram)
  • 1½ msk fiberhusk
  • lite salt
  • vaniljpulver (jag tar en knivsudd eller två)

  • Stek i Kokosolja (smakneutral och absolut ej silverförpackningen i mejeridisken..)

Alla ingredienser i en bunke, mixa med en stavmixer och låt svälla några minuter.
Hetta upp någon matsked kokosolja i en stekpanna. Sänk till medelvärme.
Ta rågade matskedar smet och droppa ner i pannan. ca 4 stycken åt gången och platta till smeten med stekspaden så de sprids ut ordentligt. Smeten lossar bra från stekspaden, så det fungerar bra. Stek några minuter per sida tills de blir aldeles gyllene och krispigt frasiga. Ibland vänder jag på dom igen ifall jag var för snabb första varvet.
Säkert går det att steka i smör också om man är skeptisk mot kokosoljan men jag är osäker på om det blir lika krispigt då.

Kladdkaka med tryffeltäcke (Maraboukladdkaka)

Den här kakan har länge funnits i min "Tried and Tested" bok där jag skriver ner alla recept som fungerar fint och har blivit uppskattade av mina nära och kära.. Jag bakade den här igen till min brors arbetskamrater i  veckan och den blev så populär att jag fick beställning på den igen veckan efter. Alltid roligt.
Den är även helt löjligt enkel att göra och går att variera efter smak.

Maraboukladdkakan

  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 100 gram Marabou Daim (eller annan god choklad)
  • 80-100 gram smör (jag mäter inte, be wild and crazy)
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao (lite mindre om du har en riktigt bra och dyr bitter kakao..)
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

  • Glasyr: 100 gram Marabou Schweizernöt+3 msk ovispad vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen (ej varmluft) på 175 grader. Smörj och bröa en form (20-24 cm omkrets). 
Bryt daimchokladen i bitar och lägg i en djup tallrik med smöret. Micra tills det smält (ca 1 min) och rör ihop till en enhetlig chokladsås.
Vispa socker och ägg i en bunke för hand med en visp (jag lovar, behövs ingen elvisp). Häll i chokladsmeten och ös över resten av torrvarorna ( jag siktar inte torrvarorna... men det är för att jag är lat. Det kan vara värt att sikta kakaon med en tesil faktiskt). Byt till slickepott och se till att smeten blir jämn och fin (kakaon är tricky.).

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Mindre om du vill att den ska bli ordentligt kladdig. Det behöver inte den här kakan vara för att vara god. Grädda i typ 22 minuter om du väljer en mindre springform.
Låt svalna, tvätta av smulorna från springformens kant och sätt tillbaka kanten.
Gör glasyren:
Bryt chokladen i bitar och häll över grädden. Micra i ca 45 sekunder. Bitarna ser fortfarande hela ut, men smeta ihop den med grädden tills den blir en glansig smet. Häll över kakan, sprid ut den och låt kakan stå kallt tills det är dags att äta den.. God både kylskåpskall och rumstempererad.

söndag 12 december 2010

Stress hanteras bäst i köket

Ibland är det direkt nödvändigt för mig att baka, oavsett om någon annan är sugen, intresserad på fika-ingång eller förtjänat det. Bakning är min hobby, min stresslösare och tillfredställer fler behov av att kladda än lekplatsen någonsin gjorde i min barndom.

Igår föll jag händlöst för en kaka jag sett hos en drös andra matbloggare genom tiderna.
Grabben i familjen tyckte kakan var urgod, så jag slänger upp den här med.

Schweizernötkaka
  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 100 gram hackad mandel
  • 1, 25 dl mjöl
  • 100 gram smält smör
Glasyr
  • 200 gram nötchoklad (man tager vad man hafver, jag hade ej Marabous hemma)
  • 1 dl ovispad vispgrädde
  • 1 klick smör (ca 1 msk)

Serveras med: hyvlad kall dubbelnougat och vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, släng in 2 dubbelnougater i kylskåpet så de blir kalla.

Vispa ägg och socker länge med elvisp så att det blir riktigt vitt och luftigt. Blanda i nötter, mjöl och sist smälta smöret. Häll ner det i en smord och bröad rund form med lösa kanter (24 cm).
Grädda på 175 grader, nedre mitten i ca 25-30 minuter. Kakan blir alldeles gyllenbrun och ser lite torr ut, men det är saftig. Låt kakan svalna.
Dags för glasyren.. Ner med grädden i en kastrull och dela chokladen i sina bitar och häll ner det också. Värm på halvsvag värme och rör hela tiden så att du håller koll på att det inte bränns eller kokar. När det är nästan helt smält, ta av värmen och rör tills allt smält och ta i smörklicken.
När den smält bort, häll hela glasyren på kakan, Den kommer troligen ha en liten kant så hela glasyren kommer poola sig inom den. Låt svalna, när formen är kallnad kan du sticka hela kakan i kylskåpet.

Dekoren är genialt enkel. Ta ur dubbelnougaten ur sin förpackning (jag behöll en liten hörna att hålla i) och hyvla längs långkanten med en osthyvel. Ät upp biten som inte funkar på slutet. Upprepa med nästa.

En liten klick vispgrädde kan man servera med. Och låt det serveras mycket små bitar. Den här kakan är mer konfekt än "kaka".

måndag 15 november 2010

Nu orkar jag faktiskt inte vänta på julen längre!

Jag älskar den här tiden på året, och skälen heter jul-tidningar, jul-marknader, jul-bak, jul-fester och jul-pynta. Inte lika förtjust i inte-så-juligt-regnet som november gillar att utsätta oss för, men ok. Man kan inte få allt.

Jag har tummat på min lilla skatt, mitt innehav av "äkta iranskt saffran" som ligger och har legat och ivrigt väntat på mig. En saffranskaka ska det kanske bli, med äpple i.. och kanske lite saffransbullar med vaniljfyllning.. mmmm.. Men det kommer absolut, utan tvekan bakas denna kaka iallfall, som ursprungligen för typ hundra år sen hittades på Arlas hemsida, men som har fått "extra allt" behandling. Jag har bakat den varje år sedan tidens begynnelse och mina syskon tycker den tillhör julen ungefär lika mycket som janssons frestelse och Kalle Anka kl 15.

Pias saffrans kakor
1 sats= 3 riktigt stora kakor.

Deg

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella 1%
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 2½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 250 g smör
  • 1 dl flagad madel
  • 1½ dl russin (Gillar du russin, ha det på, annars - skipp skipp hopp hopp)

  • Pensling: 1 ägg

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. I med kalla mjölken och ljumma till fingervärme (37 grader. test som är bra.. Ta lite vätska och ta mot handleden- känns det ljummet, halvvarmt men inte hett, är det fint.)
Slå vätskan över jästen och lös upp den. I med kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den är blank och släpper från bunken. (4-5 min med maskin/dubbla för hand). Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Under tiden kan du röra ihop mandelmassa, smör och eventuella russin. Låt stå i rumstemp tills det är dags - det gör det lättare att smeta ut över våra kakor.

När degen har jäst så är det dags att arbeta ihop den på mjölat bakbord. Dela degen i 3 bitar. Fös upp degbiten på bakplåtspapper och kavla varje del till en rundel. För över på plåt och fördela krämen ovanpå. Pensla kanterna med ägg och strö rikligt med mandel över kakorna. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att skjutsa in den första kakan. Grädda 15-20 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Dessa kakor brukar jag sen halvera och sätta i frysen. Räcker till en massa glöggkvällar och julfikan.

Pias Gula rutor/Glasyrtjyvens kaka

Första gången jag bakade den här kakan var när min grabb skulle vara hemma efter att ha vurpat med cykeln och skadat sig i armen och tänderna. Inte världens mest inspirerande inledning, eller hur, men så var det och bättre blir det.
Iallfall, det blev en massa glasyr som rann längs med kakan, då mängden är för att täcka en hel långpannas kaka, men jag använder mig av en något mindre form med avtagbara sidor (typ decimetern mindre än långpannevarianten). Glasyr, som poolade vid kakformens kanter mot bottnen och inte på kakan.. sånt är ju tillåtet att smaka på medan man väntar på att den ska svalna.. eller hur?

Iallafall, jag gav min skadade svan tillåtelse att norpa lite från kakformen och vänder mig om igen. Jag lovar att det var tyst i köket... han riktigt njöt till fullo..
Sen kunde han inte riktigt hålla sig utan drog ett långt drag med skeden längs kakan och fångade upp ännu mer glasyr. Det var för gott, mamma! Det är det godaste jag nånsin smakat!
Glasyrtjuvens kaka, kallar vi den därför här hemma.. Jag tror den är känd som "Gula rutor" i gamla kokböcker. Jag hittade receptet den lilla röda kokboken "Långpannans lov". Jag lovar att den är god.

Glasyrtjyvens kaka,
1 långpanna.

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 2 dl kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör kakan så här: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resten av ingredienserna. När allt är välblandat, häll upp smeten i en smord långpanna. Grädda kakan tills den är klar (helt torr provsticka ca 20 min) inte alltför högt upp i ugnen (då får man skrapa av topplagret *host host*).
Låt kakan stå och svalna medan du gör glasyren.

Glasyr:
  • 150 gram smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Kokosflingor eller strössel som dekoration

Sjud allt utom vaniljen i en kastrull (gärna teflon) på inte allt för hög värme. När den börjar bubbla på låt den gå i 2-3 minuter medan du vispar lite lätt så den inte fastnar i bottnen. Ta av värmen och vispa ner vaniljsockret. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokosflingor. Skär kakan i bitar när den har svalnat.
Funkar utmärkt att frysa in.

söndag 14 november 2010

Daimbrownies för Eva

Det finns några såna dära kakor som återkommer på familjens önskelista. Dessa brownies brukar inte göra någon besviken.

Pias Daimbrownies

  • 200 gram choklad (mjölkchoklad)
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 rågad msk kakao
  • 3 bitar daim (1½ dubbeldaim)

smord och bröad form (ströbröd/mandelspån/kokos/mjöl - allt funkar)
gärna fyrkantig ca 24x24 eller en rund 24 cm diameter form. Tar man en större form tänk på att förkorta gräddningstiden ordentligt.

Gör så här:

Smält smöret tillsammans med chokladen (bryt den i bitar först), gärna i micron. Tar en minut eller så, rör ordenligt så det blandas.
Vispa ägg och socker pösigt och vänd sen ner de torra varorna. Sist i med choklad och smörblandingen som har svalnat lite under tiden du arbetar.
Hacka daimen i småbitar eller gör som jag brukar - bara slarvigt knacka/bryta sönder daimen i sin förpackning.

Häll ner smeten i den smorda, bröade formen och strö sen daimen ovanpå. Grädda i 175 grader, mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.

Njut. Blir bara godare efter nån dag också..

Jag har gjort dessa brownies och varierat dom genom att ha i dumle/japp/pollysar i smeten. Mjuk kola och vit choklad är också jättegott.