lördag 17 maj 2008

Fläskfile i champinjonsås

Det här är en riktig familjemiddag för oss. Det var min mamma som lärde mig laga maten, men sen låtsades hon att hon aldrig någonsin gjort grytan - bara så att det skulle bli min uppgift att laga den! Min mamma var sneaky sådär. Den här grytan återkommer nästan för ofta på menyn i min mening, men pappa verkligen älskar den och vill ha den ofta. När han är extra snäll, lagar jag den gärna för honom - och det är han ju så ofta.

Pias fläskfile med champinjoner
ca 8 portioner

  • 2 fläskfiléer a la ca 500 g
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 burk champinjoner (valfri storlek - hatar familjen svamp kanske man får använda den lilla burken)
  • 2 tetra milda mat (valfri styrka, jag tar vanligen 7% mildan)
  • soya för färg (några droppar om det är mrs cheng, mer om det är annan soya)
  • köttfond (touch of taste, blå flaskan) ett par klunkar
  • salt och peppar (vitpeppar är min favorit)

Gör såhär:
Putsa fläskfiléerna och skär dom i cm tjocka skivor. Stek dom i omgångar i smör salta och peppra och lägg åt sidan. Tvätta ur pannan och stek finhackad lök och svampen i lite smör och när dom fått fin mjukhet och färg häller du tillbaka köttet i pannan och häller över grädden och smaksätter med soya, fond och salt och peppar, nu gärna svartpeppar för att det ser trevligt ut med lite svarta små prickar. Var generös.
Servera med ris och en sallad. Tomater är jättegott till.
Den här grytan är viktväktarvänlig också, om man inte ta för mycket av såsen.
1 rejäl portion blir ca 4 points (5-6 skivor är 2.5 points enligt min våg, grädden kostar naturligtvis points men man får inte så mycket och jag räknar även med fettet man stekt i).
Lägg till extra för riset.

Inga kommentarer: