torsdag 13 maj 2010

Grekiskt i Kökshäxans kök

I Holland brukar vi ofta besöka en aldeles underbar grekisk restaurang i Leiden som heter Olympia. Här hemma i trillar vi titt som tätt in på Grekiska kolgrillen och moffar i oss lite gyros.
Grabben älskar grekisk mat och tjoade av glädje när han såg vad som serverades idag här hemma.
Holländaren stod för köttet och potatisen och jag fokuserade mitt allt på tillbehören.

Souvlaki med allt,
4 rediga portioner

  • Fläskytterfile (ca 600 g), skuren i bitar
  • 1 gul lök
  • saften av ½ citron
  • oregano
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • någon sked rapsolja

Marinera köttbitarna och trä upp dom på grillpinnar (trä, vi skar av våra så de passade)
Grilla runt om i grillpanna tills de är klara.

Grekisk potatis

  • Ca 2 potatisar per person, skurna i klyftor
  • lite flytande smör (tesked eller nått)
  • oregano, salt, grekisk krydda (skippa om ni inte har det), peppar
In i ugnen på ca 225 grader i ca 20 minuter

Tzatsiki
  • 1 dl yogurt 3%
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • några droppar citron
  • salt, peppar
  • 10 cm gurka (blir 2 handflator pressad riven gurka)


Pizzasallad
  • 1 klyfta vitkål
  • 1½ msk rapsolja
  • 1 msk ättika (24%)
  • 1 msk vatten (eller gör det enkelt 2 msk 12%, men man tager vad man hafver)
  • 1½-2 tsk socker
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 krm salt
  • oregano (ganska mycket)
  • salladskrydda
  • vitlökspulver (jag kvarnade över litegranna)

Riv vitkålen med hjälp av en osthyvel, lägg i durkslag. Häll över kokande vatten (jag tog min vattekokare). Häll över i bunken. Mosa gärna till vitkålen ytterligare med tex baksidan på ett glas eller nått. Kålen kommer vätska sig ytterligare.
Blanda ihop lagen. Häll över och blanda. Ställ i kylskåpet så att den blir kall.


Det var riktigt gott! Smakade som pizzerias sallader..

1 kommentar:

Barbro, Sofie och Karin sa...

Den där äppelkakan med tosca verkar fin. Ska absolut provas!