söndag 12 december 2010

Stress hanteras bäst i köket

Ibland är det direkt nödvändigt för mig att baka, oavsett om någon annan är sugen, intresserad på fika-ingång eller förtjänat det. Bakning är min hobby, min stresslösare och tillfredställer fler behov av att kladda än lekplatsen någonsin gjorde i min barndom.

Igår föll jag händlöst för en kaka jag sett hos en drös andra matbloggare genom tiderna.
Grabben i familjen tyckte kakan var urgod, så jag slänger upp den här med.

Schweizernötkaka
  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 100 gram hackad mandel
  • 1, 25 dl mjöl
  • 100 gram smält smör
Glasyr
  • 200 gram nötchoklad (man tager vad man hafver, jag hade ej Marabous hemma)
  • 1 dl ovispad vispgrädde
  • 1 klick smör (ca 1 msk)

Serveras med: hyvlad kall dubbelnougat och vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, släng in 2 dubbelnougater i kylskåpet så de blir kalla.

Vispa ägg och socker länge med elvisp så att det blir riktigt vitt och luftigt. Blanda i nötter, mjöl och sist smälta smöret. Häll ner det i en smord och bröad rund form med lösa kanter (24 cm).
Grädda på 175 grader, nedre mitten i ca 25-30 minuter. Kakan blir alldeles gyllenbrun och ser lite torr ut, men det är saftig. Låt kakan svalna.
Dags för glasyren.. Ner med grädden i en kastrull och dela chokladen i sina bitar och häll ner det också. Värm på halvsvag värme och rör hela tiden så att du håller koll på att det inte bränns eller kokar. När det är nästan helt smält, ta av värmen och rör tills allt smält och ta i smörklicken.
När den smält bort, häll hela glasyren på kakan, Den kommer troligen ha en liten kant så hela glasyren kommer poola sig inom den. Låt svalna, när formen är kallnad kan du sticka hela kakan i kylskåpet.

Dekoren är genialt enkel. Ta ur dubbelnougaten ur sin förpackning (jag behöll en liten hörna att hålla i) och hyvla längs långkanten med en osthyvel. Ät upp biten som inte funkar på slutet. Upprepa med nästa.

En liten klick vispgrädde kan man servera med. Och låt det serveras mycket små bitar. Den här kakan är mer konfekt än "kaka".

2 kommentarer:

Tina sa...

Hoho i bloggen!

Salmiak sa...

;) Jag är här..