måndag 15 november 2010

Nu orkar jag faktiskt inte vänta på julen längre!

Jag älskar den här tiden på året, och skälen heter jul-tidningar, jul-marknader, jul-bak, jul-fester och jul-pynta. Inte lika förtjust i inte-så-juligt-regnet som november gillar att utsätta oss för, men ok. Man kan inte få allt.

Jag har tummat på min lilla skatt, mitt innehav av "äkta iranskt saffran" som ligger och har legat och ivrigt väntat på mig. En saffranskaka ska det kanske bli, med äpple i.. och kanske lite saffransbullar med vaniljfyllning.. mmmm.. Men det kommer absolut, utan tvekan bakas denna kaka iallfall, som ursprungligen för typ hundra år sen hittades på Arlas hemsida, men som har fått "extra allt" behandling. Jag har bakat den varje år sedan tidens begynnelse och mina syskon tycker den tillhör julen ungefär lika mycket som janssons frestelse och Kalle Anka kl 15.

Pias saffrans kakor
1 sats= 3 riktigt stora kakor.

Deg

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella 1%
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 2½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 250 g smör
  • 1 dl flagad madel
  • 1½ dl russin (Gillar du russin, ha det på, annars - skipp skipp hopp hopp)

  • Pensling: 1 ägg

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. I med kalla mjölken och ljumma till fingervärme (37 grader. test som är bra.. Ta lite vätska och ta mot handleden- känns det ljummet, halvvarmt men inte hett, är det fint.)
Slå vätskan över jästen och lös upp den. I med kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den är blank och släpper från bunken. (4-5 min med maskin/dubbla för hand). Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Under tiden kan du röra ihop mandelmassa, smör och eventuella russin. Låt stå i rumstemp tills det är dags - det gör det lättare att smeta ut över våra kakor.

När degen har jäst så är det dags att arbeta ihop den på mjölat bakbord. Dela degen i 3 bitar. Fös upp degbiten på bakplåtspapper och kavla varje del till en rundel. För över på plåt och fördela krämen ovanpå. Pensla kanterna med ägg och strö rikligt med mandel över kakorna. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att skjutsa in den första kakan. Grädda 15-20 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Dessa kakor brukar jag sen halvera och sätta i frysen. Räcker till en massa glöggkvällar och julfikan.

Inga kommentarer: