söndag 8 februari 2009

Brödbakardag: Sirapslimpa

Ibland vaknar jag och det bara killar i fingrarna efter att få knåda och forma. Idag var en sån dag.
Bestämde mig för att göra mig till och baka sirapslimpa (tänk dig hemmagjord skogaholmslimpa) för att det är min storebrors favoritbröd. Tänkte att det skulle glädja holländaren också, men där äter man inte sött bröd tydligen. (Fast mig lurar dom inte.. jag åt minsann citrus socker bröd när jag var därnere i somras). Det blev urlyckat, fast lite kladdigt eftersom jag aldrig lär mig att "lite ger mer" när jag penslar bröden ha ha..

Sirapslimpa
(Förvillande likt receptet på ICAs rågsiktsmjöl paket)
ger 2 vackra stora limpor


  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 6 dl vatten, ljummet
  • 3/4-dels msk salt
  • ½ dl olja (jag använder rapsolja)
  • 1 dl sirap (mörk, men ljus är också ok)
  • ½ pkt rågsikt med vetemjöl
  • brödformar 2 st
  • lite sirap+vatten

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, lös upp den med degspad och häll i olja och sirap (bäst i den ordningen för då får du med all sirap enklare) . I med saltet också, och var inte snål. Bröd utan salt smakar verkligen ingenting. Rör i mjöl med hjälp av sleven. Nästan allt och ös sen upp det på ditt mjölade bakbord där du knådar och knådar, ökar på med mjöl tills degen är smidig och ganska torr och dina knådarfingrar är nöjda (ca 8 minuter tycker jag brukar vara lagom). Låt degen ligga kvar på bakbordet och lägg över en bakhanduk. Sitt sen och titta nöjt på degkullen där den ligger och andas och frodas i ca 40 minuter. Skär sen degen i två bitar och knåda den mycket lätt och forma till två brödlimpor som du lägger i varsin brödform (jag hade papper i dom). Täck med duk och låt dom jäsa igen ca 30 minuter tills dom vill in i ugnen. Pensla med lite sirap ut rört i vatten.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen (näst nedersta falsen) i 45 minuter.
Pensla igen med sirapsvattnet så den får en vacker glänsande yta. (Men överdriv inte. Gott men kladdigt).
Man kan enkelt dubbla receptet och sen grädda de 4 limporna tätt tillsammans i en långpanna. Men jag vågar inte tänka på hur mycket bröd det skulle generera.

Sen sprang jag förresten över till mina bröder med en kasse bröd i hopp om att få en ärlig recension. Men den får vänta, för de var alldeles för mätta. FNYS!

Min pojke älskade dock limpan, och holländaren tyckte det var god konsistens men aldeles för sött. Jag kan typ inte sluta äta det.

Inga kommentarer: