söndag 24 februari 2013

Ooey Gooey Brownies






Det här receptet har ursprungligen roterat runt på internet ända sedan Kalasgott's Jennie Benjaminsson la upp det på sin nu insomnade blogg. Men då var det mörk choklad som gällde. Idag ville min son agera kock, och jag fick assistera och tillsammans åstadkom vi detta.

Ooey Gooey Brownies, the remake



  • 120 gram choklad (vi kör på vanliga marabou)
  • 120 gram smör
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk kakao (konfliktnära när sonen ville använda oboy-pulver istället, men jag lämnade mitt veto)
  • 100 gram hackad choklad (hasselnötschoklad)


fyllning:

  • 1 påse (150 gram) mini marshmallows (alternativt klippta stora, men vem vill kleta så mycket?)
  • 1 burk karamelliserad mjölk (dulche de leche = kola.)


tryffel lager:

  • 250 gram choklad (här kan man blanda vilt vad man gillar... men vi är hardcore och kör mjölkchoklad)
  • 1½ dl grädde


Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader, ordna till mittenfalsen
Hacka chokladen (allt på en gång, lika bra)
Smörj en fyrkantig springform (eller rund, vi lovar det smakar likadant i sån)
Smält smöret och 120 gram choklad på mellansvag värme i en kastrull. När det smält, dra åt sidan och rör ner (vi hade vispen fortfarande, kör tills ni ger upp) socker, vanilj och äggen. Byt till slev eller nått och sikta ner vetemjöl, salt och kakao och blanda ordentligt. Ha i  osmält hackad choklad och häll sedan ner i den smorda formen. Grädda på mittenfalsen i ca 25 minuter.
(Under tiden tar ni fram burken med kola och minimarsmallows. Ät inte allt för många. Doppa inte skeden i kolasåsen mer än en gång)
Ta ut kakan - ska inte vara helt genomgräddad men inte heller kladdkakamjuk. Fördela minimarsmallowsen över den och stick tillbaka i ugnen. Grädda tills de börjar smälta.. tar bara några minuter. De behöver inte få färg eller så. Ta ut hela formen och stäng av ugnen.
Under tiden kan man ju koka upp grädden, ta av den från värmen och röra ner hackade chokladen till tryffel.

Kleta ut hela burken med kola ovanpå marsmallowskletet och försök fördela det över hela kakan.
Tippa ut den flytande tryffeln över allt. Skall täcka hela kakan.
Ställ kakan kallt i flera timmar. (Passade på att använda balkongen som kyl!)
Skär sedan kakan i ganska små bitar för den är mäktig. Servera med vispgrädde.

Inga kommentarer: